Friss topikok

Újabb körüzenet a FaceBook-on: személyes tevékenységeink publikálása a lépések elmulasztsa esetén?

2013.02.02. 15:24 FeketeBárány

fb-logo.jpgÚjabb félrevezető körüzenet terjed a FaceBook-on, miszerint ha nem tesszük meg az abban leírt lépéseket, nem csak a magunk, de ismerőseink személyes tevékenységeinek, fotóinak nyilvánossá tételét is okozzuk.
Ez így, ebben a formában természetesen fals információ, mégis egyre többen teszik közzé falukon, az ott leírtak ésszerű átgondolása nélkül. A levél szövege így hangzik:

"Legyetek kedvesek ezt megcsinálni! Előre is köszi mindenkinek!

Azok, akik nem csinálják meg, és megosztják az írásaim a nyilvánosság számára, azokat TÖRÖLNI FOGOM! Meg szeretnék maradni privát kapcsolatban veled. Amiket kihelyezek: írások, fényképek a családi és személyes dolgaim, nem szeretném, hogy idegenek férjenek hozzá!! Azonban a Facebook legújabb változásai hogy a "nyilvánosság" láthatja tevékenységeimet BÁRMELY falon. Ez akkor történik, amikor a "like-olod" vagy a "comment"álod az írásokat képeket. Sajnos, nem tudjuk megváltoztatni ezt a beállítást magunknak, mert ezt a Facebook így állította be!
KÉRLEK helyezd a kurzort a nevemre (NE KATTINTS), egy ablak jelenik meg, most mozgassad az egeret a "Ismerősök" (kattintás nélkül is), majd le a "Beállítások", kattintsál ide, és egy lista jelenik meg. Töröld a kis “pipát” az “ÉLETESEMÉNYEK" az " "ÁLLAPOTFRISSÍTÉSEK" és a" FÉNYKÉPEK"mellett. Ezzel, a tevékenységgel többé nem leszel nyilvános.

Most Te is másolhatod és beillesztheted ezt a faladra. Amint látom ezt a beírást a faladon, én is ugyanezt fogom tenni... szeretnék meg maradni az ismerőseid között, akiket én választottam, de nem szeretném, hogy adataim és képeim ezen kívül mások oldalain is megjelenjenek….még egyszer köszönöm!"

Eddig az üzenet. Az ebben leírtak több helyen is valótlan állításokat tartalmaznak.

Tények

A FaceBook alapvetően csak olyan információkat tesz magánszemélyekről közzé, melyet engedélyezünk az adott nyilvánossági kör (pl. ismerősök, család, teljes nyilvánosság) számára. Ezen pedig külső személy a saját beállításaival - természetesen - nem tud változtatni.

Ennek beállítására több lehetőség is kínálkozik, a teljesség igénye nélkül íme pár módszer. A legegyszerűbb, ha személyes beállításainknál már eleve korlátozzuk, hogy adatlapunkat, tevékenységeinket, feltöltött anyagainkat (pl. a fotókat) kik láthassák. Érdemes itt az általunk leggyakrabban megcélzott csoportot beállítani.
Ezen kívül minden egyes bejegyzésünknél külön-külön is megadható, hogy az alap beállítást felülírva, ténylegesen kik láthassák azokat.
További lehetőséget kínál, ha idővonalunkon (adatlapunkon) a "Tevékenységi napló"-ra kattintunk. Itt utólagosan is szabályozhatjuk a nevünkben megjelent tevékenységeket, bejegyzéseket - azokat is, amikről esetleg nem tudtunk (pl. egy engedélyezett alkalmazás, játék, vagy rosszabb esetben vírus tett közzé adatlapunkon).

De lássuk, akkor mit eredményez a fentiekben, szívhezszólóan, kétségbe esetten, fenyegetően leírt beállítás.
Ezzel azt érjük el, hogy az illető személy állapotfrissítéseiről, életeseményeiről, fényképeiről iratkozunk le, tehát ezeket nem fogjuk tovább látni az idővonalunkon.

A riadalom eredete

Ami esetleg elindíthatta ezt a levelet, hogy a FaceBook az oldalak (cégek, települések, együttesek, stb.) esetén valóban nem ad lehetőséget arra a beállításra, hogy a tevékenységeit (mint más publikus oldalak like-olása, kommentelése) elrejtse az idővonaláról. Így gyakran megesik, hogy "XY oldal hozzászólt ehhez", vagy "XY oldal kedveli a következő képet" jellegű postok kerülnek ki a falára.
Ehhez hasonlóan, magánszemélyek esetén is előfordulhatnak ilyen bejegyzések, ahol "XY oldal" helyére természetesen az adott személy neve kerül. Azonban magánszemélyek esetén ez alapvetően az illető saját beállításainak függvénye. És itt fontos megjegyezni, hogy a FaceBook ilyen esetben sem teszi közzé az adott képet, eseményt, egyéb állapotfrissítést az eredeti szerző (tulajdonos) által beállított csoporton kívül! (Emiatt keletkeznek néha azok a furcsa, hiányos párbeszédek, illetve a kijelzett kommentek számánál kevesebb megjelenített hozzászólás, vagy egyéb csonka adatok.)

Az eset tanulsága tehát ismét: automatikus osztogatás és rémüldözés helyett tessék előbb figyelmesen elolvasni a leírtakat, és gondolkodni, mielőtt cselekszünk, esetleg utánanézni a tényeknek.

10 komment

Címkék: körlevél átverés körüzenet FaceBook

A bejegyzés trackback címe:

https://szembenazarral.blog.hu/api/trackback/id/tr15058606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.03. 01:15:56

Hahahaha... a faszbukisták súlyos problémái...

Thresher 2013.02.03. 02:40:25

Az ilyen levelek kitűnő indikátorok: aki ezt benyeli, az foshülye és értelmi szintje egy marék zsákkal egyenlő, innen kezdve megemelkedett pulzusszám nélkül törölhető.

Silvestris 2013.02.03. 04:32:23

Pontositanek: a riadalom oka, hogy a facebook eloszeretettel talal ki ujabb es ujabb funkciokat, es ha az atlag felhasznalo nem figyeli a beallitasait rendszeresen, akkor kellemetlen meglepetesek erhetik, ugyanis az uj funkciok alapallasban sokkal szelesebb nyilvanossag fele nyitottak, mint azt az atlag szeretne. A FB politikaja az, hogy az aktiv kozremukodes a hozzaferes korlatozasahoz kell, nem pedig az engedelyezesehez. Ez pedig egy meglehetosen aljas trukk. Ettol fuggetlenul tenyleg retardalt aki a posztbeli szevegnek bedol.

dr. pretender 2013.02.03. 08:09:07

ezzel szöveggel még nem találkoztam (bár a tökhülye ismerőseim már rég blokkolva vannak), viszont az pl. nekem is újdonság volt pár hete, hogy a csak ismerősök számára látható fotóimat elkezdték vadidegenek lájkolni, merthogy az egyik ismerősöm betagelte magát rajta. nem emlékszem, hogy ez korábban így lett volna. ezek szerint a tagelés bizony felülírja a beállításaimat, miszerint csak az én barátaim lássák a fotót.
nem tudom, mi lenne a jó megoldás. tiltsak le a tagelésről mindenkit vagy viseljem el a vadidegenek reakcióit a saját albumomban??

Csipetke Léna 2013.02.03. 09:15:38

egy-ket honapja mar talalkoztam ezzel a facebookon, tegnap bukkant fel ujra. raadasul olyantol, aki mindenkivel mindent publikusan oszt meg: fenykepek, nyavogasok, anyjaval valo parbeszedek... ilyenek osztogatasara van esze, de beallitasra mar nincs

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.02.03. 09:26:19

Megejtően primitív nyelvezetű írás... Ha regisztrálva lennék a fészbúkon, nem biztos, hogy szeretném, hogy "meg maradjon az ismerőseim között".

FeketeBárány 2013.02.03. 10:03:06

Reagálva a fenti kommentekre: nagyjából hasonló reakciókat váltott ki belőlem is. Meglepődtem, hogy a saját ismerőseim részéről láttam ilyet kitenni.

MidiTom · http://bitzenede.blog.hu 2013.02.03. 12:28:08

Számomra nem is az üzenet tartalma az érdekes, ilyenekből 12 egy tucat a Facebookon. Műszaki ember lévén, gyér szociológiai és pszichológiai tudással sohasem értettem a következőket:
1. Kik és miért generálják ezeket? Szomorú szingli rájött valamire laptopos magányában, és megosztja a világgal, vagy rafinált álspammerek elindítják, aztán kielemzik a terjedés és a reakciók mechanizmusát? Ez esetben most ezt a blogot is tanulmányuk részévé teszik. :)
2. Miért van az, hogy a FB használók 70-80%-a egyben önkéntes spam generátor és dezinformátor? Simán megosztják a 2 éve eltűnt kiskutyákat, és egyáltalán, minden képet, amin valami jótékonyságra biztatják a népet. Mindezt úgy teszik, hogy a képre rá se kattintanak, és természetesen a korábbi kommenteket sem olvassák el. A dezinformáló üzenetek alatt általában már a harmadik-negyedik hozzászólásból kiderül, hogy álhírről van szó, de idáig már nem jutnak el :)

pause 2013.02.03. 12:28:22

@Thresher: aki ien huje az ismeroseim kozott,hogy ezt gondolkodas nelkul megosztja,azoknak megcsinalom a beallitasokat,megerdemlik:D

Dinnyus 2013.04.09. 08:51:15

@dr. pretender: tiltsd le a tagelést,én ezt tettem. :)
süti beállítások módosítása