Friss topikok

Az ember, aki képen röhögött egy egész országot: a Schobert Norbi-botrány, kicsit más szemszögből

2020.01.23. 14:49 FeketeBárány

Az elmúlt napokban nem lehetett megnyitni közösségi felületet úgy, hogy abból tömegével ne az ominózus Norbi-videóra adott reakciók, véleményáradatok, mémek, elemzések dőljenek. Túlzás nélkül: egy - relatív - rövid kis videóval egy egész országot sikerült kirobbantania és heves reakciókra késztetnie. (Mozdulj, Magyarország...?)

A videót többségében magam is láttam, az első pillanatban döbbenetet, majd gondolatok sokaságát indította el. Nem telt bele másfél nap, és úgy fest, ezzel jópáran mások is hasonlóan lehettek, mert nem sokkal később már videók, cikkek, üzenetek, és mindenféle egyéb formában testet öltött reakciók áradatával találkoztam. Ezek túlnyomó többsége heves érzelmektől, indulatoktól fűtött, egyesek még a trágár kifejezésektől sem zárkóztak el, és - noha magam igyekeztem kicsit higgadtabban kiértékelni a hallottakat -, meg tudom érteni kitörésüket, amiért sokakat annyira mélyen, esetleg fájdalmasan, vagy szimplán felháborodással töltött el Norbi megnyilvánulása.

(Kicsit hosszú leszek, ha nincs kedved olvasni, a cikk végén videót is találsz!)

Mikor megnéztem a videó "érdemi", kivonatos részét, tágra nyílt szemekkel meredtem, és első reakcióm az volt, hogy: "He...?! Ez most komoly?" Illetve kicsit felocsúdva, hogy "Ez megbolondult...? Valaki szóljon már neki!"
Mint sokakban, bennem is (ellen)gondolatok tömkelegét indította el a felvétel, de mint említettem, rövid időn belül ezek többségét sokan mások szinte azonnal megfogalmazták és publikálták, ezért inkább csak azokat szeretném kiragadni, amikről úgy érzem, eddig kevésbé esett szó és kevésbé fogalmazódott meg a - szinte egyöntetű - "közvélemény" által.
/Véleményemet elsősorban a Schobert Norbert FaceBook oldalán megjelent videó alapján fogalmaztam meg, nem néztem utána életének, családjának, munkásságának, ezért vele kapcsolatos információim meglehetősen hiányosak./

A férfi mind szemét?
Az első gondolatvitel, ami szót kíván, az a (teljes!) férfi társadalom lealázása, földbe döngölése. Konkrétan a videójában elhangzik, hogy a férfiak kivétel nélkül a szép testet keresik a nőben egy együttlét során (ezzel szembeállítja, hogy a túlsúlyos nőkkel kínszenvedés számukra a házas élet). Bár a jelenség nyilván létező dolog, de ezt kizárólagosan ráhúzni minden egyes férfira már finoman szólva is meredek elképzelés. Ezt a degradáló skatulyát egyikük sem érdemli meg, no de egyenesen a családapáknak célozni mindezt, már egyenesen lázító.

Az eredeti üzenet jó lett volna?
Vannak, akik minden elhangzott szó ellenére mégis a védelmére kelnek, és ők általában a "Van azért igazság abban, amit mond" gondolatra alapoznak. Már hogy ne lenne benne igazság, már amiből kiindult (vagy kiindulhatott volna) az üzenet: anyukák, szülés után se hagyjátok el magatokat, utána is megérdemlitek a csinos alakot, tegyetek is érte, testi és lelki egészségetek érdekében, ha nem magatokért, akkor már csak a párotok miatt is, aki ezt biztosan értékelni fogja! Ugye, mennyire másképp hangzik? Ezzel szemben a frissen szült anyákat sikerült megcéloznia, és rögtön befenyítenie, részletesen szemléltetve, hogy ha egy gyermekágyi időszak után rögtön nem bombaalakkal várják férjüket, annak bizony nagyon hamar undor és elhagyás lehet az következménye, és bizony így keletkezik annyi "félárva" (SIC!) gyermek. (A félárvát arra mondjuk, akinek az egyik szülője életét veszti, Norbert minden bizonnyal a csonka családokra utalt volna - szerk.)
Úgyhogy pozitív üzenet éppen lett (vagy lehetett) volna, csak éppen teljességgel félresiklott a mondanivaló.

Személyiségi problémák, komplexusok?
Az elhangzottak alapján szembetűnő, hogy Norbi teljesen elzárkózik, már-már retteg a kövérségnek (mit kövérség? bármiféle kis túlsúly!) már csak a gondolatától is, attól olyannyira elzárkózik, hogy azt még egy frissen szült édesanya esetében sem érzi megengedhetőnek. (Itt jegyezném meg, élnek és léteznek nők, asszonyok, anyák, mi több, párok, túlsúllyal, és boldogan!) Ez a szintű elzárkózás - a kövérség vagy túlsúly még csak elvi gondolatától is - viszont további gondolatokat vethet fel, megkérdőjelezve a videó (és készítője) hitelességét, független értékrendjét - esetleges múltból gyökerező frusztrációkat sejtetve a háttérben.

Felelőtlen kijelentések és iránymutatás
Amennyire tudom, Schobert Norbit rengetegen követik, sokak szemében biztosan példakép is egyben. Felelősséggel tartozik minden egyes nyilvánosan kimondott szóért, mert azzal irányt mutat(hat), emberek tömegét befolyásolhatja, értékrendeket közvetít feléjük. Ezért nem tartom elfogadhatónak tőle, hogy a meghízott anyák elhagyását általános jellegű tényként említi (ezzel mintegy legalizálva a jelenséget), a túlsúlyos nőket, anyákat pedig ezzel okolhatóvá teszi.

Végezetül pedig: mind bolondok vagyunk! És ezen ő jókat röhög
Oké, kellett egy pár óra, mire leesett a tantusz. Mert ugye első olvasatban csak elkapott engem is a hév, hogy ennyire nem lehet valaki ostoba! Nem hát! ;) Amennyire tudom, sikeres üzletember, bármit letolhat az emberek torkán egy jó marketinggel, így ő pontosan tudta, hogy mit szeretne elérni ezzel a videóval. (Aki még mindig kizárólag a jószándékot sejti "kinyilatkoztatása" mögött, azt ki  kell, hogy ábrándítsam.) Egy zseniális marketing fogást akart, ami hatalmasat szól. Az éppen sikerült neki! Hatalmasat szólt, valószínűleg nagyobbat, mint azt ő maga is gondolta.
Jó reklám, rossz reklám?
Alapvetően azt vallom, negatív reklám nem létezik. Most valahogy mégiscsak sikerült erre rácáfolnia. Az ütős, kiakasztó marketing az mindig jöhet és vagány. Egy dolgot viszont nem tudok értékelni még a sikeresnek mondható reklám mögött sem: a hazugságot és az emberek (káros) megvezetését, valamint saját (reklám)érdekből beletiporni másokba. Neki sikerült. Nagyot szólt, de ezért a húzásért a lelkét is eladta az ördögnek.

1 komment

Címkék: média videó botrány reakció közösségi oldalak Update FaceBook Schobert Norbi

A bejegyzés trackback címe:

https://szembenazarral.blog.hu/api/trackback/id/tr7015422452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ader Janos 2020.01.24. 00:14:09

Igaza van. Torvenyben kene korlatozni az emberek testsulyat, mar csak kornyezetvedelmi okbol is. Aki meghaladja megengedett erteket, az megy a bortonbe.