Friss topikok

Látványos csíkos húsvéti tojások egyszerűen!

2013.03.31. 15:08 FeketeBárány

Ugyan már a Húsvét kellős közepében járunk, de még nem késő nekikezdeni a locsolóváró tojások kipingálásának. Ezzel az egyszerű módszerrel pedig nagyon látványossá varázsolhatjuk a szokványos festett tojásokat. Talán első ránézésre meglepő, de elkészítése nem igényel különösebb kézügyességet vagy a szokásosnál nagyobb felfordulást.

tojasok.jpg

Előkészületek
A tojásfesték feloldásának kellékein (keverőedény, forró víz, ecet, kanál, stb.) kívül készítsünk elő néhány kisebb műanyag tálkát is, amelyekbe teljes magasságában beleférnek a tojások. Erre a célra kiürült margarinos tálka, tejfölös pohár, egyéb (akár eldobható) kis edény teljesen ideális.
Főzzük meg a tojásokat és készítsük el a feloldható tojásfestéket a leírásának megfelelően. Egyszerre akár több színnel is dolgozhatunk, ez esetben a színek számának megfelelő kis tálkára lesz szükségünk.

Munkamenet
Tényleg nagyon egyszerű a teendőnk. Állítsuk bele a tálkákba a megfőtt tojásokat (ha több színt szeretnénk, akkor külön-külön edénykékbe). Próbáljuk őket stabilan megtámasztani (pl. tálka sarkába állítani), hogy a festék töltése közben se dőlhessenek el.
Tipp: a végeredmény még izgalmasabb, ha a tojások nem teljesen függőlegesen állnak, hanem picit megdöntve. Így a csíkozása - dőlésszögtől függően - átlós lesz.
Óvatosan csorgassunk az elkészített tojásfestékből a tojással megpakolt tálká(k)ba úgy, hogy az legfeljebb 1-2 cm magasan álljon az edénykében. Vigyázzunk, hogy a tojásra ne folyjon belőle ((én elbénáztam)), ebben jó segítséget jelenthet egy kancsó.

P3305229_resize.JPG

A tojásfesték típusától és színétől (tapasztalatom szerint még a festék és tojás forróságától is) függően kb. 5-10 percet várjunk, majd töltsünk újabb réteg festéket a tálkákba, kb. 1-1,5 cm magassággal növelve a szintet.

P3305230_resize.JPG

Ezt ismételgessük, míg a festék teljesen el nem lepi a tojásokat.
Egyes festékeknél (színeknél), ha nagyon erős a fedés, rövidebb várakozási időre van szükség, illetve a 2-3. rétegtől kezdődően több vízzel hígított tojásfestékkel öntsük fel őket, hogy a fenti csíkok halványabbak maradhassanak. Sajnos ez inkább csak tapasztalat alapján kísérletezhető ki.

Ezt követően már hagyományosan folytathatjuk a folyamatot, a tojásokat kiemeljük, lecsöpögtetjük, hagyjuk megszáradni.

P3305233_resize.JPG

P3305235_resize_1.JPGTapasztalatom szerint a piros és sárga színeknél sokkal kevésbé éles a kontúr - valószínűleg rövidebb idő is elég lett volna a rétegek között,  illetve a fentieket ezeknél a színeknél legközelebb már tovább hígított festékkel fogom feltölteni.

P3305237_resize_1.JPGAz eredmény önmagáért beszél, és tényleg nem igényel több macerát, mint a hagyományos, egységes színnel festett tojások. A holnapi locsolók érkezésére már biztosan elkészülünk velük! :)

Csíkos tojások

Szólj hozzá!

Címkék: kreatív ünnep festés Húsvét

A bejegyzés trackback címe:

https://szembenazarral.blog.hu/api/trackback/id/tr595185652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása